Home / Ravintolat ja baarit / Kiinalaiset ravintolat
17 tammikuu, 2016

Kiinalaiset ravintolat

Posted in : Ravintolat ja baarit on by : Rebecka

 

Kiinalaisella ravintolalla viitataan ravintolaan, joka tarjoilee Kiinan ruokakulttuurin tyypillisiä annoksia Kiinan rajojen ulkopuolella. Kiinalainen ruoka on yksi ensimmäisistä niin kutsutuista “etnisistä” ruuista länsimaissa. Kiinalaisia ravintoloita on tiettävästi ollut esimerkiksi Pohjois-Amerikassa jo 1800-luvulla ja Lontoossa ensimmäinen kiinalaista ruokaa tarjoileva ravintola avasi ovensa vuonna 1907, mutta varsinaisen buumin kiinalainen ruoka on kokenut vasta noin 1980-luvulta alkaen.

Suomessa ensimmäinen kiinalainen ravintola aloitti toimintansa 1950-luvun alkupuolella ja se avattiin Hotelli Tornin tiloihin. Nykyisistä edelleen toiminnassa olevista kiinalaisista ravintoloista pitkäikäisin on ravintola China, joka on tarjoillut kiinalaisia herkkuja Helsingin keskustassa jo vuodesta 1973 alkaen. Muutaman viimeisen vuosikymmenen ajan meillä Suomessakin on ollut kohtalaisen helppo päästä nauttimaan kiinalaisesta ruuasta useammassakin eri ravintolassa, mutta erityisesti 2000-luvulla kiinalaisten ravintoloiden määrä on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti.

Kiinalaisessa ravintolassa ruokailijalla on useimmiten mahdollisuus syödä ruokansa joko syömäpuikoilla tai halutessaan veitsellä ja haarukalla. Usein ravintolasta voi tilata itselleen juomalistalta aivan hyvin vaikkapa limun tai viiniä, mutta moni valitsee ruokajuomaksi pelkän veden. Halutessaan voi monessa kiinalaisessa ravintolassa tilata myös olutta ja monet päätyvätkin maistamaan kiinalaisia oluita mahdollisuuksien mukaan. Tsingtao on eräs suosituimmista oluista Kiinassa ja moni ravintolakin on ottanut sen valikoimiinsa. Mikäli haluaa ruokailla erityisen kiinalaiseen tapaan, lienee tavanomaisinta tilata itselleen ruokajuomaksi teetä. Toinen hyvin tyypillinen piirre kiinalaisessa ravintolaruokailussa on se, että ruuat tilataan koko pöydän kesken jaettaviksi. Tällöin esimerkiksi kahdeksan hengen seurueelle voidaan tilata vaikkapa kuudesta kahdeksaan eri ruokalajia, jotka asetetaan keskelle pöytää siten, että jokaisen on helppo ottaa omalle lautaselleen haluamiaan ruokalajeja.

Kiinalainen ruoka jaetaan usein maantieteellisin perustein eri tyyppisiin ruokakulttuureihin. Esimerkiksi eteläisestä Kiinasta löytyvän Kantonin alueen ruoka tunnetaan kirkkaista kastikkeistaan ja eläinproteiinin käytöstään, idässä sijaitsevan Shanghain alueen keittiö erityisesti makeista kastikkeistaan, Kiinan länsiosassa sijaitsevan Sichuanin alue tulisuudestaan ja tofuruuistaan, Shandongin alue kalaherkuistaan ja Hunanin alue hapanimelistä ruuistaan. Lisäksi omaleimaisiksi ruokakulttuureikseen katsotaan Fujianin ruoka, Jiangsun ruoka sekä Zhejiangin ruoka. Tiibetiläinen ruoka on usein yksinkertaisempaa ja pitää sisällään keitetyn riisin kanssa tarjoiltavat imelät kastikkeet. Länsimaissa toimivissa kiinalaisissa ravintoloissa on perinteisesti useimmiten tarjoiltu kantonilaista ruokaa, mutta viime vuosina pinnalle on noussut myös muita vaihtoehtoja. Nykyään on mahdollista saada myös täysin autenttista kiinalaista ruokaa – sellaista, jota ei ole millään tavalla säädetty paikalliseen makuun sopivammaksi. Tällöin ruuissa saattaakin olla yllättävän paljon mausteiden antamaa potkua.

Eräitä suosituimmista ruokalajeista kiinalaisissa ravintoloissa ovat varsin suuritöisenä tunnettu Pekingin ankka, mutta etenkin Suomessa monet tilaavat kiinalaisen ravintolan listalta kanaa kung pon, naudanlihaa ja herkkusieniä tai kanaa hapanimeläkastikkeessa. Kuulostaako tutulta?

food-recipes