Home / Ravintolat ja baarit / Italialainen ravintola on varma valinta
26 helmikuu, 2016

Italialainen ravintola on varma valinta

Posted in : Ravintolat ja baarit on by : admin

“Mamma mia!”, tekee mieli huudahtaa kun astuu oikein hyvään italialaiseen ravintolaan, jossa käy kova kuhina, siististi puetut tarjoilijat säntäilevät sinne tänne ja ruutukuvioisin pöytäliinoin päällystettyjen pöytien päälle on kannettu vastustamattomalta tuoksuvia ruoka-annoksia. Keittiöstä saattaa kantautua kovaäänistä keskustelua italian kielellä ja taustalla saattaa soida jokin tunnelmaa tuova italialainen balladi.

Italialainen ruoka on monen suurta herkkua, joten ei olekaan mikään yllätys, että italialaisia ravintoloita löytyy lähes joka kaupungista, niin suurista kuin pienistäkin. Tunnetuimpia italialaisia ravintoloita esimerkiksi Helsingissä ovat La Famiglia, Il Bucatino, Vaelsa, Vespa, Don Corleone, Tony’s Deli, Villetta, Presto sekä Gastone. Lisäksi Suomesta löytyy useita italialaiseen ruokaan erikoistuneita ravintolaketjuja, joista mainittakoon esimerkkeinä Dennis sekä Vapiano.

Tyypillinen italialainen ateria alkaa alkupalalla, joka voi olla esimerkiksi salaatti tai vaikkapa lihasta tai kalasta valmistettu carpaccio. Tämän jälkeen pöytään tuodaan pääruoka ja sen yhteydessä mahdollinen lisuke ja leipää. Italialaisessa keittiössä pääruoka on usein lihasta, kalasta tai jostain kasviksista valmistettu kokonaisuus, joka täydentää alkupalan makumaailmaa juuri oikealla tavalla. Usein esimerkiksi lihaan pohjautuvan pääruuan kanssa tarjoiltava lisuke saattaa olla annos kasviksia. Mikäli kyseessä on erityinen juhla-ateria, saattaa pääruokia olla luonnollisesti useitakin. Kaksi tyypillisintä ruokalajia ovat Pizza ja pasta, josta löytyy todella paljon variaatiota sen mukaan, valmistetaanko ne esimerkiksi roomalaiseen, napolilaiseen, toscanalaiseen tai sisilialaiseen tapaan. Toisinaan alkupalan ja pääruuan välissä tarjoillaan myös erillinen annos. Italialaisen aterian kruunaa suussa sulava jälkiruoka tai toisinaan pelkkä tuore hedelmä ja tietysti maistuva kahvi tai espresso. Esimerkkejä tyypillisistä italialaisessa ravintolassa tarjoiltavista jälkiruuista ovat erilaiset kakut, leivonnaiset tai vanukkaat.

Koska italialaiseen ruokaan kuuluu erittäin olennaisena osana myös juomapuoli, on useimmiten italialaisessa ravintolassa tarjolla varsin kattava juomalista. Tyypillisin juoma italialaisen ruuan kanssa on tietysti viini, joka määräytyy sen mukaan, mitä aterialla syödään. Punaisen lihan kanssa suositellaan ehdottomasti punaviiniä, kun taas kala- ja kanaruokiin sopii kaikkein parhaiten valkoviini.

food-recipes