Home / Ravintolat ja baarit / Onko vielä ravintoloita, joihin on pukupakko?
20 lokakuu, 2016

Onko vielä ravintoloita, joihin on pukupakko?

Posted in : Ravintolat ja baarit on by : admin

 

2000-luku on sekoittanut ravintoloiden pukukoodit uuteen uskoon. Vaikka erilaisissa juhlissa pukukoodi on edelleen erittäin oleellinen osa juhlaa, monikaan ravintola ei enää vaadi asiakkailtaan pukeutumista pukuun tullessaan aterialle.

Tästä huolimatta esimerkiksi Michelin-tähden ravintoloihin on turha yrittää illallistamaan shortseissa ja varvassandaaleissa. Miesten onkin varminta varustautua tällaisiin ravintoloihin mennessään ainakin pitkillä puvun housuilla, paidalla ja solmiolla, ja naisten siistillä juhla-asulla.

Miesten kohdalla pukeutumissäännöt ovat yleensä tiukemmat ja asuvaihtoehtoja on vähemmän, mutta naisetkin saavat pitää varansa pukeutumisessaan mennessään hienoimpiin ravintoloihin.

Helsingin hienoimmat korostavat rentoutta

Lähes jokainen suomalaisista Michelin-tähtiravintoloista sijaitsee Helsingissä. Juuri nyt “casual dining” on in, eikä ravintoloista lähes yksikään vaadi asiakkailtaan pönötystä tai pukupakkoa.

Suomalaiseen mielenmaisemaan casual dining eli rentous ylelliselläkin aterialla sopii hyvin, sillä liikaa hienoutta arastellaan. Suurin osa Michelin-tähden saaneista ravintoloista, kuten esimerkiksi Ask, Chef & Sommelier ja Olo painottavat ravintolan rentoa tunnelmaa, joka toisinaan jopa yllättää syömään tulleet asiakkaat.

Bikineissä tai varvassandaaleissa ei näihin paikkoihin kuitenkaan kannata tulla, sillä vähintään “casual”-pukeutumista, eli puvun housuja, paitaa ja esimerkiksi villatakkia tai löysää puvuntakkia suositellaan hienosti illastaville. Solmion solmimisesta ei tarvitse tässä pukeutumistyylissä huolehtia, mutta farkut on syytä jättää kotiin.

Tämän sanottua on tietenkin selvää, että lähes minkä tahansa uuden hienon ravintolan avajaisiin on yhä syytä laittaa parasta päälleen.

Yökerhoihin on pukeuduttava siististi

Toinen ravintoloiden ala, yökerhot, puolestaan pitävät varsin tiukkaa pukukoodia. Pukupakosta ei täälläkään tosin ole kysymys, vaan tietyistä säännöistä vaatetuksen suhteen, jos aikoo päästä sisään.

Yöllisiin rientoihin lähtijät ovatkin usein pukeutuneet asianmukaisesti, mutta toisinaan ovelle ilmestyy esimerkiksi bikineihin, college-housuihin tai lenkkikamppeisiin pukeutuneita sisälle pyrkijöitä. Tällaiset henkilöt käännytetään ovelta takaisin kotiin vaihtamaan vaatteet. Osa palaa takaisin uudessa asukokonaisuudessa, jotkut jättävät paikan omaan arvoonsa ja kokeilevat seuraavaa paikkaa.

Jotkut yökerhot ovat myös huolissaan naisten jalkinevalinnoista. Erittäin ohuet sandaalit tai korkokengät voivat olla vaaraksi jaloille, sillä hämärässä ja vauhdikkaassa tanssipaikassa laseja saattaa usein särkyä lattialle. Tällöin ohutpohjaiset korkokengät saattavat tarkoittaa illan päättymistä sairaalaan, mikä tuskin yhdellekään bilettäjälle olisi mieleistä. Pidä tämä siis mielessäsi, kun seuraavan kerran etsit tanssi-illalle sopivia kenkiä netistä.

Turvallisin valinta on suljetut kengät, joissa on hieman paksummat pohjat. Näiden kenkien kanssa pääset myös varmimmin juhlimaan yökerhoihin, eikä sinua lähetetä takaisin kotiin vaihtamaan kenkiäsi. Vaikka ohutpohjaiset sandaalit saattavat olla trendikkäät, älä turhaan ota riskiä terveytesi puolesta, vaikka sinut päästettäisiinkin yökerholle sisään näissä kengissä.

food-recipes