Home / Ravintolat ja baarit / Ravintolat ja baarit
15 joulukuu, 2016

Ravintolat ja baarit

Posted in : Ravintolat ja baarit on by : admin

 

Ravintola on ruokapaikka, jossa yrittäjä valmistaa ja tarjoilee maksusta ruokia sekä juomia asiakkailleen. Ravintolan perusideana on tarjota ruokaa paikan päällä nautittavaksi, mutta varsin monet tarjoavat nykyään myös vaihtoehtona ruuan ottamisen mukaan. Lisäksi etenkin viime vuosina ovat yleistyneet erilaiset kuljetuspalvelut, jolloin ruoka viedään ravintolasta asiakkaan kotiin useimmiten lisämaksusta. Suurin osa ravintoloista tarjoilee sekä lounasta että illallista, mutta on toki myös aamupalaa ja yöpalaakin tarjoilevia ravintoloita ja sellaisia ravintoloita, jotka tarjoilevat ruokia aamusta yöhön.

Ravintola voi olla hyvin pieni, vain muutaman ruokailijan paikan päällä syömisen kerrallaan mahdollistava paikka, mutta toisaalta se voi olla monen kerroksen hulppea kokonaisuus. Ravintolassa työskentelee sen koosta riippuen yleensä yksi tai useampi kokki sekä lisäksi yksi tai useampi tarjoilija, joka vie annoksia keittiöstä asiakkaille ja siistii pöydät ruokailun päätyttyä. Toisinaan ravintolan omistaja on osa henkilökuntaa, mutta joissain tapauksissa hänen tehtävänään on pelkästään pitää huolta siitä, että tarjottava ruoka miellyttää asiakkaita ja että palvelu vastaa laatustandardeja.

Suurin osa ravintoloista tarjoilee veden, mehujen ja limujen lisäksi alkoholijuomia kuten viiniä, olutta ja jossain määrin myös väkijuomia. Lisäksi tarjolla on kylmien juomien ohella usein erilaisia kuumia juomia kuten kahvia ja teetä ja mahdollisesti erikoisempiakin vaihtoehtoja. Vaikka joissain ravintoloissa on mahdollista tilata itselleen myös cocktaileja ja epätavallisempia juomia, on ravintolan perimmäinen tarkoitus kuitenkin tarjoilla ruokaa, jolloin ennemminkin juomapuoleen keskittyvän kannattaa valita määränpääkseen esimerkiksi baari, pubi tai yökerho.

Ravintoloita on hyvin monenlaisia ja valikoimaa on sekä ravintolan teeman että tarjonnan suhteen. Nykyään Suomessakin on todella suuri ja monipuolinen tarjonta mitä erilaisimpia ravintoloita edullisista pikaruokaloista ja kahviloista keskitason perheravintoloihin ja etnisiin ravintoloihin sekä todella ylellisiin viiden tähden ruokapaikkoihin. Tavallisimmin ravintola luokitellaan jonkun tietyn tyyppiseksi sen mukaan, millaista ruokaa se tarjoilee asiakkailleen. Ravintola saatetaan luokitella esimerkiksi meksikolaiseksi, kiinalaiseksi, italialaiseksi, ranskalaiseksi, pohjoismaiseksi, amerikkalaiseksi, thaimaalaiseksi tai japanilaiseksi ravintolaksi. Toisaalta myös ravintolan konsepti voi olla yksi luokitteleva tekijä. Ravintola voi olla esimerkiksi buffet-ravintola, bistro, barbecue-ravintola, laivaravintola tai teppanyaki-tyyppinen ravintola, Nykyään kovassa huudossa ovat ruokarekat eli food truckit, joissa ruokaa tarjoillaan autosta käsin ja sen voi halutessaan joko viedä mennessään tai nauttia paikan päällä rekan vieressä olevalla ruokailualueella.

Monet ovat todella tarkkoja ravintoloiden ja baarien laadusta ja niiden tarjoamista kokemuksista. Yhä useammat kääntyvät Internetistä löytyvien arvostelusivustojen ja oppaiden puoleen valitessaan itselleen sopivaa ravintolaa tai illanviettopaikkaa kuten baaria tai yökerhoa. Muun muassa Tripadvisor, Eat.fi ja Yelp ovat etenkin suomalaisten suosikkeja silloin kun haluaa tutustua muiden kokemuksiin jossain tietyssä ravintolassa. Näillä sivustoilla voi myös itse kirjoittaa ravintolakokemuksestaan sekä positiiviseen että negatiiviseen sävyyn ja antaa sitä kautta muille myös vinkkejä jotain tiettyä ravintolaa koskien. Arvostelut ovat ravintoloille todella hyvää mainosta, mikäli niissä hehkutetaan ruuan laatua ja palvelun tasoa. Netin arvostelusivustojen ja erilaisten sovellusten korkeiden pisteiden ohella ravintolan tasokkuudesta kielii se, että sille on myönnetty Michelin-tähti. Useimmat Michelin-tähden saaneet ravintolat ovat muodollisempia ja yleensä myös hintavampia ravintoloita, mutta ruuan voi odottaa olevan myös poikkeuksellisen laadukasta.

food-recipes