Home / Uncategorized / Suomalaiset nauttivat ulkona käymisestä
31 maaliskuu, 2020

Suomalaiset nauttivat ulkona käymisestä

Posted in : Uncategorized on by : admin

Suomalaiset ovat juhlakansaa

Monesti kuuluu puhuttavan, että suomalaiset olivat kotona kyhjöttävää kansaa verrattuna esimerkiksi italialaisiin tai espanjalaisiin. Kuitenkin suomalaiset nauttivat yhdessä tekemisestä yhtä paljon kuin moni muukin kansa. Erotuksena on tietenkin se, että myös työ on suomalaisille tärkeää, jonka takia suomalaisten vapaa-aika koostuu muustakin kuin ravintoloissa istumisesta.

Suomalaiset nauttivat kuitenkin hauskanpidosta, minkä huomaa minä tahansa viikonloppuna jos kävelee ilta-aikaan isompien kaupunkien keskustassa. Ihmisiä on valtava määrä ja lähes tulkoon jokaiseen baariin on valtava jono. Kun baariin lopulta pääsee sisälle, voi istumaan pääsy olla vaikeaa, mutta sehän ei innokasta suomalaista haittaa. Erityisesti ilta-aikaan baareihin tullaan viihtymään eli nauttimaan virvokkeita sekä viettämään iltaa ystävien seurueessa.

Ravintoloihin ja baareihin on perinteisesti menty myös tutustumaan uusiin ihmisiin. Etenkin talviaikaan on ravintolaympäristö on usein paras paikka etenkin nuorille aikuisille tutustua vastakkaiseen sukupuoleen.

Suomalainen ravintola- ja baarikulttuuri on muuttumassa

Monet ulkomaalaiset vieraat usein ihailevat suomalaisten antaumuksellista juhlimiskulttuuria. Jäyhät ja hiljaiset suomalaiset saavat usein valtavasti virtaa päästessään portsarin ohi ravintolaan, jolloin on rankan työviikon jälkeen vihdoin mahdollisuus vaihtaa vapaalle. Suomalaiseen kulttuurin kuuluu, että ei tarvitse nöyristellä. Monien paheksumia ja karsastamia pintaliitopaikkoja on Suomessa huomattavasti vähemmän kuin monissa muissa maissa. Tästä todistaa vain Suomessa toimivat konseptit, kuten esimerkiksi karaoke. Kun Japanissa karaokea lauletaan suljetuissa loosseissa ystävien tai työkavereiden kanssa, laulavat suomalaiset kaikkien nähden. Usein tarkoituksena on muiden ravintoloissa olevien villitseminen, mikä tekee illasta kaikille huomattavasti nautinnollisemman. Jotakin karaoken suosiosta kertoo jo se, että erityisesti viikonloppuina jono laulamaan saattaa olla parikin tuntia pitkä.

Moni asia on muuttumassa suomalaisten ravintolakulttuurissa

Ravintolakulttuuri on kaikkien iloksi myös monipuolistumassa. Ravintoloissa järjestään perinteisten keikkojen lisäksi myös esimerkiksi Halloween-naamiaisia, joissa juhlavieraat voivat pukea ylleen vaikkapa tyylikkäät kigurumi-asut. Kaikkein keskeinen piirre ravintolakulttuurissa on kuitenkin juomisen väheneminen. Kun ennen ravintoloissa ja baareissa juhlittiin tuhannen kännissä ja jolloin ravintoloihin jo mentiin tuhdissa humalatilassa on vähentynyt. Erityisesti uudet sukupolvet eivät enää juo humaltuakseen vaan nauttiakseen mauista.

Monista baareista saa nykyään hyvin erilaisia juomia, ja erityisesti mikropanimoiden oluet ovat jo normi miltei jokaisessa baarissa. Asiakas ostaa siis mielummin yhden hieman kalliimman ja paremman oluen kuin kaksi halpaa. Myös erilaisten drinkkibaarien suosio on kasvanut, ja Suomessa toimiikin useita lahjakkaita baarimestareita, joiden loihtimat drinkit ovat yhtä maukkaita kuin maailman suurimmissa metropoleissa.

Kolmas suuri muutos suomalaisessa baari- ja ravintolakulttuurissa on ollut nk. “eurooppalaistuminen”. Ravintolaan ei lähdetä pelkästään joko syömään tai juomaan, vaan nykyään erityisesti suurempiin kaupunkeihin on avautunut bistro-tyyppisiä ravintoloita, joista saa herkullista ruokaa myös ilta- ja yöaikaan. Tämä on avannut liiketoiminta mahdollisuuksia myös oikeille ravintoloille, eikä vain pizza- ja kebab-paikoille.

Varsinaiset yökerhot ovat tietenkin edelleen jokseenkin samanlaisia kuin ennen, ja erityisesti nuoret ja maahanmuuttajat nauttivat yökerhoissa käymisestä. Näiden paikkojen kohdalla iso muutos on ollut aukioloaikojen pidentäminen, ja nykyisin moni ravintola saa itse määritellä aukioloaikansa. Erityisesti Helsingissä myös musiikkitarjonta on monipuolistunut ja kaupunkiin on avattu lukuisia ravintoloita, joissa soi discohumpan sijasta elektroninen musiikki.

food-recipes